Ce se întâmplă dacă te îneci și o bucată de mâncare ajunge în plămâni. Atunci când mâncăm, bucățile de mâncare trec din gură în esofag și ajung în stomac. Mecanismul înnăscut de închidere a laringelui este responsabil pentru acest lucru. Dar, uneori, pot apărea situații în care particulele de alimente merg în direcția greșită .
Pentru a preveni intrarea alimentelor, a lichidelor și a altor obiecte străine în tractul respirator, atunci când înghițim alimente, traheea este blocată de un cartilaj elastic – epiglota. Iar atunci când o persoană vorbește, epiglota se ridică și deschide intrarea în trahee pentru a face posibile sunetele.
De aceea, încă din copilărie am auzit „La masă nu se vorbește”. Atunci când vorbești cu gura plină, epiglota se ridică și există un risc mare ca o bucată de mâncare să cadă în trahee și persoana să se înece.
Cel mai mare risc de a inhala ceva este la copiii mici care explorează activ lumea din jurul lor, inclusiv gustul, la pacienții cu boli neurologice și respiratorii cronice, precum și la persoanele în vârstă.
Ajungând în laringe și de acolo în partea superioară a traheei, o bucată de mâncare, un os, o sămânță sau un alt obiect blochează parțial sau complet fluxul de aer, o persoană începe să se sufoce și tușește, o împinge afară. Dacă nu este ajutat la timp, riscă să se sufoce.
Dar, uneori, o bucată care ajunge în „gâtul strâmb” alunecă în trahee, coboară mai jos în bronhii și se blochează în ele. Pe acest fond, respirația devine șuierătoare, se dezvoltă treptat un proces inflamator în tractul respirator, apare o tuse productivă, în timpul căreia se eliberează spută mucopurulentă, temperatura crește, apar hemoptizia și dificultatea de respirație. Gravitatea simptomelor depinde de intensitatea procesului inflamator din tractul respirator.
Astfel de simptome seamănă adesea cu semnele de astm bronșic, pneumonie, tuse convulsivă. Problema este că pacientul însuși poate să nu-și amintească faptul că a inhalat un obiect străin și nu este întotdeauna posibil să îl detecteze la o radiografie.
CITEȘTE ȘI: Sfatul medical care salvează vieţi: Manevra care se aplică persoanelor care s-au înecat cu mâncare
Dacă un corp străin rămâne în tractul respirator pentru o perioadă lungă de timp, o persoană poate dezvolta pneumonie recurentă, pneumotorax, abces pulmonar, hemoragii pulmonare, atacuri bruște de sufocare.
Pentru a determina cauza bolii, medicul prescrie o examinare cu raze X a toracelui. Conform statisticilor, în aproximativ un sfert din cazuri, obiectul care ajunge în tractul respirator este radioopac: monede metalice, nasturi de plastic, mărgele de sticlă etc. Acestea sunt clar vizibile în fotografie, potrivit actualno.com.
În alte cazuri, specialistul ar trebui să se concentreze asupra semnelor indirecte: deformarea bronhiilor, obstrucția căilor respiratorii. Tomografia computerizată poate ajuta, de asemenea, la detectarea unui corp străin în unele cazuri.